29 Μαΐ 2013

Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς



29 Μαϊου 1453.
Την κερκόπορτα την άνοιξαν στούς Ωθωμανούς αυτοί που είχαν συμφέρον να το κάνουν.

Ποιοί άραγε να ήταν αυτοί;
Aς δούμε τι λένε οι ιστορικές πηγές:
Ο Λουκάς Νοταράς ήταν αντίθετος στην ένωση δυτικής και ανατολικής εκκλησίας και είχε πεί το περίφημο «καλύτερα το σαρίκι του σουλτάνου, παρά η τιάρα του Πάπα».Πολέμησε στα τείχη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες απέκρυψε ενα μεγάλο ποσό απο το ταμείο του κράτους για να το δώσει στον Μωάμεθ και να τον καλοπιάσει και συγχρόνως κατέδωσε φιλλέληνες που ηταν στην πόλη.
Ο Μωάμεθ όμως ολα αυτά τα εξέλαβε σαν προδοσία του Νοταρά πρός τον αυτοκράτορά του και ως γνωστόν την προδοσία πολλοί αγάπησαν, αλλά τον προδότη κανενας..
.Ο Λουκάς Νοταράς μαζί με τους γιούς του και τον γαμπρό του αποκεφαλίστηκαν την επομένη της Αλωσης.Προφανώς μετανιωμένος λίγο πρίν την εκτέλεσή του είπε:
«Που είναι ο βασιλιάς μας; Χθες δεν δολοφονήθηκε; Που είναι ο συμπέθερός μου και πατέρας σου, ο Μέγας Δομέστιχος; Που είναι ο Μέγας σταυλάρχης Παλαιολόγος με τους δύο γιους του; Δεν σφάχτηκαν χθες στον πόλεμο; Μακάρι να είχαμε πεθάνει κι εμείς μαζί τους. Ωστόσο και τούτη δω η ώρα είναι η κατάλληλη. Μην αμελούμε άλλο. Γιατί ποιος γνωρίζει τα όπλα του διαβόλου; Αν καθυστερήσουμε, μπορεί να χτυπηθούμε από τα δηλητηριασμένα βέλη του. Να, τώρα είναι η ευκαιρία. Να, ας πεθάνουμε κι εμείς στο όνομα Αυτού που σταυρώθηκε για το χατίρι μας, θανατώθηκε και αναστήθηκε, για να γευτούμε μαζί του τα αγαθά Του».
Ο Γεννάδιος Σχολάριος ήταν και αυτός εναντίον της ένωσης των εκκλησιών, αλλά προτίμησε να μην πολεμήσει και να αποσυρθεί σε μοναστήρι.
O Γεννάδιος κατά πολλούς παρέδωσε την Πόλη (με αντιπρόσωπο τον Ιωάσαφ) συνεργαζόμενος με τον Ρεσίτ Πασά και καταριόταν τον Παλαιολόγο την ώρα που η Πόλη «έπεφτε» και εκείνος μαχότανμετά την άλωση.
Μετά την άλωση χρίσηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και ο Σουλτάνος του έδωσε προνόμια.
Ο Γεννάδιος είπε τα περίφημα «Δεν βλέπετε ότι η Ορθοδοξία εθριάμβευσεν; Από του νυν, ουδέν πλέον φοβείται» (μετά την άλλωση) και «Είμαι χριστιανός, ως εκ τούτου δεν δύναμαι να είμαι Έλλην!» (1456).



Η ορθόδοξη εκκλησία τιμάει την μνήμη του Γεννάδιου στίς 25 Αυγούστου....



Υ.Γ
Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς φαίνεται πως μαρμάρωσε βλέποντας τις προδοσίες των χριστιανών δούλων του Θεού..

1 σχόλιο:

Ρίξε λάσπη: